Συμμετέχουμε

σε κάθε δομή οργάνωσης της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης

 

Επικοινωνία

email: info[at]dkonstantopoulos.gr

Thursday, 13 July 2017 09:37

Επίκαιρη ερώτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων που απασχολούνται σε έναν ή δύο εργοδότες

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την εξαίρεση των δικηγόρων που απασχολούνται με μπλοκάκι σε ένα ή δυο εργοδότες από τον επιμερισμό ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του εργοδότη και του ελεύθερου επαγγελματία σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 9 του νέου ασφαλιστικού νόμου.

 Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής :

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2017

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου

Θέμα : Εξαίρεση των δικηγόρων- συνεργατών δικηγορικών εταιριών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών από τον επιμερισμό ασφαλιστικών εισφορών

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο (ν. 4387/2016) οι εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, συνεπώς και οι Δικηγόροι, με καθεστώς δελτίου παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια) που απασχολούνται σε ένα ή δύο εργοδότες, επιμερίζονται κατά 1/3 στους ίδιους και κατά 2/3 στον εργοδότη τους (δικηγόρο ή εταιρία).Ωστόσο, οι δύο κανονιστικές υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν  εν συνεχεία και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, όρισαν ότι οι συνεργάτες δικηγορικών εταιριών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών οφείλουν να καταβάλουν οι ίδιοι εξ ολοκλήρου το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Η ΕΑΝΔΑ έχοντας σαν σκοπό την διεκδίκηση, προάσπιση και προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των νέων δικηγόρων, προσέφυγε κατά των ανωτέρω υπουργικών αποφάσεων, ως αντισυνταγματικών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και ζήτησε την ακύρωση τους και την αναστολή τους, η οποία εκκρεμεί να εκδικαστεί.

Αρκετοί συνεργάτες δικηγορικών εταιρειών, κατά πλειοψηφία νέοι δικηγόροι, για να αποφύγουν τις δυσμενείς συνέπειες του ασφαλιστικού νόμου, αναγκάζονται και καταβάλλουν κανονικά το μέρος των ασφαλιστικών εισφορών- που στην πραγματικότητα δεν τους αναλογεί- γνωρίζοντας ότι θα απολέσουν την περιουσία τους κατά το μέρος αυτό, καθώς κατά πάγια νομολογία, δεν υποχρεούνται τα ασφαλιστικά ταμεία σε επιστροφή ποσών που έχουν καταβληθεί επί το πλέον ως ασφαλιστικές εισφορές.

Δεδομένου λοιπόν, ότι επικρατεί μια ομιχλώδης κατάσταση για το καθεστώς εργασίας των συνεργατών δικηγορικών εταιρειών και παγιώνονται δυσμενείς οικονομικές συνθήκες εργασίας για τους συνεργάτες δικηγόρους δικηγορικών εταιρειών, με ανεπανόρθωτες βλάβες οικονομικής, αστικής και ποινικής φύσεως γι αυτούς, επείγει η άμεση επίλυση του ζητήματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε, κυρία Υπουργέ:

1. Θα διορθώσετε τις Υπουργικές Αποφάσεις «φωτογραφικής εξαίρεσης» από την παρ. 9 του άρθρου 39 Ν. 4387/16, των Δικηγόρων με μπλοκάκι σε ένα ή δυο εργοδότες ώστε να μην παραβιάζεται η αρχή της ισότητας; Αν ναι, σε ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποιες ενέργειες;

2. Γνωρίζετε ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις εξαίρεσης δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ ως όφειλαν σε ΦΕΚ; Τι προτίθεστε να κάνετε για να προστατεύσατε τους ασφαλισμένους δικηγόρους, εν όψει της αίτησης αναστολής και ακυρώσεως στο ΣτΕ για τις εισφορές που ήδη καταβάλλονται αχρεωστήτως;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Αναζήτηση βάσει ημερομηνίας

« March 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Γρήγορη πρόσβαση