Συμμετέχουμε

σε κάθε δομή οργάνωσης της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης

 

Επικοινωνία

email: info[at]dkonstantopoulos.gr

Friday, 24 November 2017 18:38

Τοποθέτηση στην Κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την Άθληση και την ηθική/δεοντολογία στον αθλητισμό

Αθήνα, 24/11/2017

Τοποθέτηση στην Κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά με τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την Άθληση και την ηθική/δεοντολογία στον αθλητισμό - Η συμβολή της Ελλάδας και το πλαίσιο ανάληψης δράσεων

 

 

Κύριε Πρόεδρε

Κύριε Υφυπουργέ

Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι

 

Θεωρώ ουσιαστική και εποικοδομητική τη σημερινή ενημέρωση από τον Υπουργό και το Γενικό Γραμματέα και εύχομαι να συνεχιστεί.

Σε μια περίοδο γενικευμένης πολιτισμικής κρίσης , ο αθλητισμός ως ανθρωπολογική  και κοινωνική δραστηριότητα επηρεάζει και επηρεάζεται από αυτή.

Έχοντας στο μυαλό μας , τον αθλητισμό ως μια υπέρτατη αξία του ωραίου και της ευγενούς άμιλλας μπορούμε να κατανοήσουμε , γιατί υπερβαίνει κοινωνικά - εθνικά όρια και αναδεικνύει πανανθρώπινες αξίες.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι επιτακτική ανάγκη να διατυπώσουμε ένα σαφές θεωρητικό πλαίσιο , μέσα από το οποίο ως Πολιτεία θα ορίσουμε την ΄΄αξία΄΄ στον αθλητισμό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες στην ουσιαστική κοιτίδα της αξίας του αθλητισμού που είναι το σχολείο και ο σχολικός αθλητισμός.

Δειλά βήματα όμως, μικρά βήματα, με ελλιπή οργάνωση , χωρίς αναλυτικά προγράμματα επικαιροποιημένα και ουσιαστική συναισθηματική εμπλοκή των παιδιών.

Συμπέρασμα ένα : Χρειάζεται ουσιαστική συνεργασία με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης διότι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας σίγουρα δεν είναι τα αναμενόμενα , απαιτείται μια διαδικασία αξιολόγησης αυτής της δράσης και επανασχεδίαση για να πετύχουμε το καλύτερο.

Το μήνυμα είναι ένα, κοιτάμε μπροστά, δεν απογοητευόμαστε , συνεχίζουμε!!

Διότι μέσα από το σχολείο θα διαμορφώσουμε την κουλτούρα του φίλαθλου αντί του φανατισμένου οπαδού και θα οριοθετήσουμε το πλαίσιο της άθλησης και του πρωταθλητισμού.

Η υπόθεση του ντόπινκγ είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Το ντόπινγκ και τα διάφορα μέσα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πρωταθλητών είναι πλέον μια βιομηχανία παγκόσμιας παραγωγής.

Η Ελληνική Πολιτεία έχει κάνει συστηματικές προσπάθειες στην καταπολέμηση της χρήσης αναβολικών από τους αθλητές σε συνεργασία και με την Παγκόσμια Αντιντόπινγκ Υπηρεσία.

Η αντιμετώπιση όμως του ντόπινγκ και των χημικών ουσιών δεν είναι ζήτημα  των ελέγχων , της ποινικοποίησης , της τιμωρίας.

Χρειάζεται στήριξη του θεσμικού πλαισίου. Χρειάζονται σύγχρονες δομές, συνεργασίες και εκσυγχρονισμός των υποδομών ελέγχου.

Χρειάζεται η καλλιέργεια μιας νέας ηθικής αντίληψης η οποία θα απαντά στα ερωτήματα;

Πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος κυνηγώντας την επίδοσή του;

Και πως διαγράφεται το μέλλον ως επίγειος παράδεισος ή ως εφιάλτης;

Οι απαντήσεις είναι στενά συνδεδεμένες με την προσωπική ηθική και τις κοινωνικές αξίες  όπως διαμορφώνονται.

Ο αθλητισμός ως θεσμός είναι συνδεδεμένος με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Ο ωφελιμισμός σήμερα κυριαρχεί και επομένως ,έχει εμποτίσει το βασικό κύτταρο του αθλητισμού που είναι η ευγενής άμιλλα.

Η φθορά και η διαφθορά του αθλητικού ιδεώδους εδράζεται στη φύση του ανθρώπου που θέλει να διακριθεί με θεμιτά αλλά και αθέμιτα μέσα.

Επομένως η σημερινή μας συνάντηση είναι μια ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια που κάνουμε ως Πολιτεία να ενισχύσουμε την αυθεντικότητα και τη γνησιότητα των πανανθρώπινων αθλητικών αξιών.

Το γκρέμισμα των τειχών στις πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Μέσα από τον αθλητισμό ο καθένας από εμάς μπορεί να γκρεμίσει ένα τείχος , θρησκευτικού δογματισμού , μισαλλοδοξίας , ρατσισμού, κοινωνικού αποκλεισμού και διαφορετικότητας.

Κύριε Υπουργέ 

Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν εποικοδομητική. Χρειάζεται συνεχής ενημέρωση, συνεργασίες και ευαισθησία για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το ντόπινγκ.

Θα έλεγα ότι πρέπει να συνεχίστε προς αυτή την κατεύθυνση και να είστε βέβαιος ότι ως Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είμαστε αρωγοί , σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην αναβίωση των Ολυμπιακών ιδεωδών.

Άλλωστε, πιστεύω ότι για όλους μας το Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο του Ελληνισμού είναι η ουσιαστικότερη συμβολή της χώρας μας διαχρονικά στην ηθική και στη δεοντολογία του αθλητισμού.

 Το ντόπινγκ θα πρέπει να μας βρίσκει ενωμένους σε μέτωπο απέναντί του. Να συνεχίσουμε κάνοντας πράξη και προτάσσοντας την ευγενή άμιλλα.

 

Αναζήτηση βάσει ημερομηνίας

« May 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Γρήγορη πρόσβαση