Συμμετέχουμε

σε κάθε δομή οργάνωσης της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης

 

Επικοινωνία

email: info[at]dkonstantopoulos.gr

Thursday, 25 January 2018 08:50

Ερώτηση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Παίδων Σκαραμαγκά

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Υπεύθυνος Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος Σκαραμαγκά όπου επί 30 έτη φιλοξενούνται ΑμεΑ.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

 

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2018

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου

Θέμα: Έκκληση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Παίδων Σκαραμαγκά

 

Κυρία Υπουργέ,

Το Ίδρυμα Σκαραμαγκά -όπως είναι ευρέως γνωστό το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων στον Σκαραμαγκά- λειτουργεί τα τελευταία 30 έτη ως χώρος φιλοξενίας ΑμεΑ με σοβαρές παθήσεις, βαριάς μορφής αυτισμό, εγκεφαλοπάθειες κλπ. Το Ίδρυμα αυτό αποτελούσε περιβάλλον φιλικό προς τα ΑμεΑ και τις ανάγκες τους, με εγκαταστάσεις μεγάλης δυναμικής και καλές προοπτικές για την προσφορά υψηλού επιπέδου φροντίδας στους φιλοξενούμενους.

Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις αυτές με ευθύνη της Πολιτείας δεν έτυχαν της ανάλογης συντήρησης και προσοχής και παρουσίαζαν επί σειρά ετών εικόνα αυξανόμενης εγκατάλειψης. Ταυτόχρονα, σοβαρά ήταν και τα προβλήματα υποστελέχωσης του Ιδρύματος με το κατάλληλο προσωπικό.

Εν μέσω των προβλημάτων αυτών και ενώ το αίτημα για στήριξη του Ιδρύματος τόσο εκ μέρους των γονέων των παιδιών ΑμεΑ όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν καθολικό, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφάσισε αντί για την βελτίωση των δομών του, να προχωρήσει στο κλείσιμό του και στην αναγκαστική μεταστέγαση των παιδιών που φιλοξενούνταν σε αυτό σε άλλες κρατικές δομές.

Τον περασμένο Οκτώβριο, όσα παιδιά είχαν εναπομείνει στο Ίδρυμα, μεταφέρθηκαν στο παλιό Λοιμωδών και σε ίδρυμα στα Μελίσσια. Οι αντιδράσεις των γονέων ήταν έντονες, ωστόσο δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το Υπουργείο. Σήμερα ωστόσο, οι φόβοι που είχαν εκφράσει οι γονείς δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Η επιλογή του Υπουργείου αποδεικνύεται αναποτελεσματική και αποκομμένη από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των παιδιών αυτών. Στα Μελίσσια το Ίδρυμα δεν είναι προσανατολισμένο στη φροντίδα ΑμεΑ αλλά ηλικιωμένων και αστέγων και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ΑμεΑ, ενώ το παλιό Λοιμωδών διαθέτει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις όπου δεν πληρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα δωμάτια είναι μικρά με προδιαγραφές περισσότερο φυλακής παρά Ιδρύματος ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμη και τρωκτικά.

Κυρία Υπουργέ, οι γονείς βρίσκονται σε απελπισία βλέποντας τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα να τίθενται σε νέες περιπέτειες, αφενός με την αναγκαστική και επιβαρυντική για εκείνα αλλαγή περιβάλλοντος και αφετέρου με την στέγασή τους σε δομές που δεν πληρούν στο ελάχιστο τις προδιαγραφές για τη φροντίδα τους και την παροχή ποιότητας ζωής στην καθημερινότητά τους, όπως αναμφίβολα δικαιούνται.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός :

1. Έχετε ενημερωθεί για τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν τα παιδιά που απομακρύνθηκαν από το ίδρυμα Σκαραμαγκά;

2. Έχει αποφασίσει το Υπουργείο να κλείσει τη δομή του Ιδρύματος Σκαραμαγκά, που επιτελεί κοινωνικό έργο τα τελευταία 30 χρόνια, με σκοπό την εκποίηση των εγκαταστάσεων;

3. Πως θα στηρίξει το Υπουργείο τα ΑμεΑ που φιλοξενούνταν στο Ίδρυμα, ώστε να αποκτήσουν ξανά τη δική τους στέγη; Σκοπεύετε να στηρίξετε τη δομή του Ιδρύματος Σκαραμαγκά ώστε να λειτουργήσει υπό σύγχρονες προδιαγραφές και να φιλοξενήσει και πάλι ΑμεΑ ;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Αναζήτηση βάσει ημερομηνίας

« May 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Γρήγορη πρόσβαση