Συμμετέχουμε

σε κάθε δομή οργάνωσης της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης

 

Επικοινωνία

email: info[at]dkonstantopoulos.gr

Thursday, 24 May 2018 09:03

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης με θέμα "Οφειλές ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και κίνδυνος καταστροφής των καλλιεργειών των αγροτών λόγω έλλειψης άρδευσης"

Αθήνα, 24 Μαΐου 2018

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης με θέμα "Οφειλές ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και κίνδυνος καταστροφής των καλλιεργειών των αγροτών λόγω έλλειψης άρδευσης"

 

Πρωτολογία

Κύριε Υπουργέ,

Tο πρόβλημα με τις οφειλές των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ είναι υπαρκτό εδώ και χρόνια. 

Έχουν συσσωρευθεί οι οφειλές και τώρα οι αγρότες απειλούνται με διακοπή της ηλεκτροδότησης. 

 

Γνωρίζετε τι συνέβη με όσους ανήκουν στον ΤΟΕΒ Αμπελώνα στο Νομό Λάρισας.

Προχώρησε η ΔΕΗ σε διακοπή ηλεκτροδότησης, σταμάτησε το πότισμα και βρέθηκε στον αέρα η τοπική παραγωγή. 

 

Αντίστοιχη η κατάσταση και στην Αργολίδα. 

Κατέβηκε ο διακόπτης στα αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ Αργολίδας και έχει δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα σε ευπαθείς καλλιέργειες, όπως οπωρολαχανικά και κηπευτικά. 

 

Αυτό το πρόβλημα, δυστυχώς, απλώνεται σε όλη την Ελλάδα. 

Από τη μια, έχουμε τους ΤΟΕΒ με το απαρχαιωμένο δίκτυο που σημαίνει αδυναμία εξοικονόμησης ενέργειες και πόρων, και την ελλιπή μηχανογράφηση που σημαίνει εκτεταμένη γραφειοκρατία, να πασχίζουν να εισπράξουν τις εισφορές από τους αγρότες, καθώς και τα οφειλόμενα του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τέλη αποστράγγισης.

Και από την άλλη, έχουμε τους αγρότες, που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος τους, να πασχίζουν να φανούν συνεπείς προς τους ΤΟΕΒ. 

 

Το πρόβλημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην Αιτωλοακαρνανία. 

Διότι απέναντι στην απειλή της ΔΕΗ, βρίσκονται αγρότες που είναι ήδη σε δυσχερή θέση, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2016 και του 2017 και τις πλημμύρες στις καλλιέργειες στους Δήμους Αγρινίου και Ι.Π. Μεσολογγίου, που είχαν τεθεί μάλιστα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κι ενώ στον Νομό υπάρχουν 3 υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ, Στράτου, Κρεμαστών και Καστρακίου, που θα μπορούσαν να δίνουν αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή και να δοθεί οριστική λύση στο κόστος της άρδευσης των καλλιεργειών της Αιτωλοακαρνανίας, η Πολιτεία διαχρονικά κωφεύει.

 

Σας ρωτώ, λοιπόν, κ. Υπουργέ:

1. Πληροφορήθηκα ότι έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου για το ζήτημα της εισπραξιμότητας των οφειλών των ΤΟΕΒ από τη ΔΕΗ. Τι αποφασίστηκε; Σκοπεύετε να αναλάβετε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να λυθεί το πρόβλημα αυτό;      

2. Προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει το μέτρο των 120 δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ; Ως προς την Αιτωλοακαρνανία, σκοπεύει το Υπουργείο να στηρίξει το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για παροχή αντισταθμιστικών οφελών από τη ΔΕΗ που θα μπορούσαν να προσφέρουν οριστική λύση στο κόστος της άρδευσης των καλλιεργειών του νομού;

 

Δευτερολογία

Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ,

Πραγματικά απορώ και εκπλήσσομαι που δε γνωρίζατε για τη σύσκεψη στο Μαξίμου. 

 

Είναι κρίσιμο κ. Υπουργέ αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο. 

Μη ξεχνάμε ότι οι αγρότες έχουν βιώσει στο έπακρο την οικονομική κρίση. Άλλωστε, οι οφειλές των ΤΟΕΒ διογκώθηκαν μέσα στην κρίση.

Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο και η αυτοδιοίκηση εξακολουθούν να οφείλουν στους ΤΟΕΒ τέλη αποστράγγισης. Το μάρμαρο δεν πρέπει να το πληρώσουν οι αγρότες. 

Οι καλλιέργειες πρέπει να διασφαλιστούν. 

Ταυτόχρονα, πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την αποπληρωμή των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ. 

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η ΔΕΗ ενώ μέχρι τώρα σιωπούσε και έβλεπε τα χρέη των ΤΟΕΒ  απέναντί της , αιφνιδιάζει και απειλεί με διακοπή ηλεκτροδότησης και μάλιστα μέσα στη δίνη της κρίσης ;

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι να στηθεί ένα λαϊκό δικαστήριο για να αναζητηθούν ευθύνες ή να προβούμε σε μια δίκη προθέσεων για τη ΔΕΗ.

Η ευθύνη επιμερίζεται.

Τώρα η πολιτεία οφείλει να παρέμβει και να βρει μια δίκαιη λύση για όλους.

Μια λύση που δεν θα σκορπά τις θυσίες και τους κόπους των αγροτών.

Μια λύση που θα σέβεται τον αγρότη.

Μια λύση που θα διευκολύνει τους ΤΟΕΒ τόσο να εισπράττουν τις εισφορές από τους αγρότες, όσο και να αποπληρώνουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ.

Μια λύση που δεν θα οδηγήσει στο κλείσιμο των ΤΟΕΒ, στην ολική καταστροφή της εγχώριας παραγωγής και σε εκτεταμένες ζημιές στα κρατικά ταμεία. 

 

Οι προτάσεις υπάρχουν:

• 120 δόσεις για τα παλιά χρέη των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ.

• Προώθηση της μηχανογράφησης των ΤΟΕΒ 

• Ένταξη των ΤΟΕΒ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για ανανέωση του Δικτύου τους, ώστε να μην είναι ενεργοβόρο, αλλά και για να μπορούν να βάλουν οι αγρότες φωτοβολταϊκά και να ρίξουν το κόστος παραγωγής.

• Μέτρα Ελάφρυνσης του βάρους που έχουν σηκώσει οι αγρότες μέσα στην κρίση. 

Γι’αυτό το λόγο, εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε καταθέσει 10 προτάσεις στο δημόσιο διάλογο για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

 

Κύριε Υπουργέ,

Οι ΤΟΕΒ και οι αγρότες ζητούν μια δίκαιη λύση που θα δίνει προοπτική και δεν θα υποθηκεύει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Στήριξη του πρωτογενούς τομέα σημαίνει στήριξη των αγροτών σε όλα τα επίπεδα.

Στήριξη των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ σημαίνει συνέχεια στις καλλιέργειες.

 

Αναζήτηση βάσει ημερομηνίας

« June 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Γρήγορη πρόσβαση