Συμμετέχουμε

σε κάθε δομή οργάνωσης της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης

 

Επικοινωνία

email: info[at]dkonstantopoulos.gr

Friday, 01 June 2018 09:57

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για τα αντισταθμιστικά από τη χρήση των υδάτων των ποταμών Ευήνου και Μόρνου

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2018

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα “Αντισταθμιστικά οφέλη από τη χρήση των νερών του ποταμού Ευήνου και του ποταμού Μόρνου”

 

 

Πρωτολογία

Κύριε Υπουργέ, 

Αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας να θεσπιστούν ανταποδοτικά οφέλη από τη χρήση των υδάτων των ποταμών Ευήνου και Μόρνου προς όφελος των μόνιμων κατοίκων των περιοχών αυτών. 

Να θυμίσω ότι το έργο εκτροπής των νερών του Ευήνου τροφοδοτεί ολόκληρη την Αττική μέσω του ταμιευτήρα του Μόρνου και την υδροδοτεί με πόσιμο νερό από την Ευηνολίμνη, χωρίς ωστόσο καμία κοινωνική και οικονομική ανταπόδοση προς τις τοπικές κοινωνίες των Δήμων Ναυπακτίας και Θέρμου, για τις μόνιμες αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και τη γεωμορφολογική επιβάρυνση από το φράγμα και την τεχνητή λίμνη.

Αντίστοιχη είναι η περίπτωση του ταμιευτήρα του Μόρνου της Φωκίδας ως πηγή υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ. 

Να θυμίσω, ο ποταμός Μόρνος πηγάζει στην Ορεινή Ναυπακτία και την Ορεινή Δωρίδα. 

Το φράγμα που βρίσκεται επ’αυτού είναι το ψηλότερο χωμάτινο φράγμα της Ευρώπης. 

Ένα σημαντικό έργο που ενίσχυσε την υδροδότηση της Αθήνας, χωρίς όμως και πάλι να προβλέπονται αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία του Δήμου Ναυπακτίας και του Δήμου Δωρίδας.

 

Κύριε Υπουργέ, πριν λίγες μέρες  συζητήθηκε η Αναφορά που κατέθεσε ο Δήμος Δωρίδας στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στόχος να αναδειχθούν τα περιβαλλοντικά, γεωμορφολογικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή.

Η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο και να διαβιβάσει την υπόθεση στις άλλες αρμόδιες επιτροπές, όπως στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για περαιτέρω διερεύνηση.

 

Κύριε Υπουργέ, 

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμη πιο εντατικά αυτή την προσπάθεια  που ξεκίνησε δεκαετίες πριν για τη θεσμοθέτηση ανταποδοτικών οφελών.

Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα, καθώς οι υδάτινοι πόροι που χρησιμοποιούνται για την υδροδότηση της Αττικής δεν αποδίδουν κανένα όφελος στις τοπικές κοινωνίες, όπως και προηγουμένως ανέφερα.

Κύριε Υπουργέ, να τονίσω ότι το δίκαιο αίτημά μας το στηρίζει και η ΚΕΔΕ.

Υπάρχει μάλιστα επιστημονική τεχνικοοικονομική μελέτη, που αποδεικνύει την περιβαλλοντική ζημιά που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή, αυτά τα 37 χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε το φράγμα του  Μόρνου και άρχισε να λειτουργεί η τεχνητή λίμνη.

Κύριε Υπουργέ, σε παλαιότερη ερώτηση που είχα απευθύνει και στο Υπουργείο Εσωτερικών, για το θέμα αυτό, είχα λάβει ως απάντηση, ότι σε συνεργασία με εσάς θα διερευνούσε τις δυνατότητες ώστε να απαντήσετε στις διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών. 

 

Έκτοτε ωστόσο σιγή ιχθύος. 

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

1. Έλαβε χώρα η διερεύνηση των νομοθετικών δυνατοτήτων στην οποία το Υπουργείο είχε εξαγγείλει ότι θα προβεί ήδη από το 2016 αναφορικά με τη θεσμοθέτηση αντισταθμιστικών οφελών λόγω της αξιοποίησης των υδάτων των ποταμών Ευήνου και  Μόρνου και ποιά είναι τα συμπεράσματα αυτής;

2. Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση αντισταθμιστικών οφελών υπέρ των Δήμων Ναυπακτίας, Δωρίδας και Θέρμου και των τοπικών κοινωνιών και με ποιο χρονοδιάγραμμα ;

 

Δευτερολογία

Κύριε Υπουργέ,

Ασυνέχεια στο κράτος δεν υπάρχει. Σήμερα είστε εσείς Κυβέρνηση και σε εσάς απευθυνόμαστε.

Έως σήμερα δεν έχει βρεθεί βουλευτής ή υπουργός που να έχει αρνηθεί την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας. 

Από το τέλος της δεκαετίας του '90 που αρχίζει να συστηματοποιείται η διεκδίκηση, όλο ναι ακούμε στα λόγια,  αλλά δεν βλέπουμε πράξεις.

Πρόσφατα μάλιστα, ενώ περιλήφθηκε νομοθετική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ επί υπουργίας του κ. Κουρουμπλή,  απαλείφθηκε τελευταία στιγμή.

Έκτοτε πάλι σιγή ιχθύος.

Ουδείς ασχολείται με το γεγονός ότι δημόσιοι πόροι μεταφέρονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία προς εκμετάλλευση από ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς όμως την αντίστοιχη παροχή οφέλους στις τοπικές κοινωνίες που στερούνται το αγαθό.

 

Παρά το ότι : 

- υπάρχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα,

- έχουν αποσαθρωθεί τα εδάφη και έχουμε καθημερινές κατολισθήσεις,

- έχουν διαβρωθεί οι ακτές και έχουν μειωθεί οι αγροτικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών επενδύσεων.

 

Παρά το γεγονός,

- ότι σε ακτίνα 1.500 μέτρων περιμετρικά της λίμνης δεν επιτρέπεται καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία,

- ότι έχει υποβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή από τις συνεχείς αλλαγές χρήσεων γης και

- ότι λόγω του φράγματος και της λίμνης έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αποστάσεις των κοινοτήτων και οικισμών τόσο μεταξύ τους, όσο και από τα αστικά και εμπορικά κέντρα- κάτι που σήμερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είναι οικονομικά δυσβάσταχτο.

 

Κύριε Υπουργέ, 

Έχετε την ευκαιρία να αφήσετε πίσω σας ένα σημαντικό έργο. 

Δικαιώνοντας την προσπάθειά μας, την προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας, να μείνετε στην ιστορία.

Έχετε την ευκαιρία να γράψετε ιστορία στον χώρο της Αριστεράς.  

Κύριε Υπουργέ κατανοώ ότι ο ιδιωτικός τομέας εκμεταλλεύεται δημόσιους πόρους με όφελος την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όμως κύριε Υπουργέ, αυτή η σχέση πρέπει να είναι και ανταποδοτική για το δημόσιο συμφέρον, το Νομό μας και τους πολίτες.

 

Αναζήτηση βάσει ημερομηνίας

« June 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Γρήγορη πρόσβαση