29
Απρ

«Να κάνουμε τον τουρισμό στην Αιτωλοακαρνανία εξαγωγική δραστηριότητα»

Άρθρο Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, υποψ. Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Ο τουρισμός μαζί με τον πρωτογενή τομέα θεωρείται για την Ελλάδα η «βαριά βιομηχανία» της. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του 2019, ως κλάδος συνεισέφερε συνολικά 23,1 δις ευρώ στην οικονομία της χώρας, με περισσότερο από το 90% των εσόδων αυτών να συνδέονται με τον εισερχόμενο τουρισμό. Ο τουρισμός, με άλλα λόγια, μετατρέπεται σε μια αμιγώς εξαγωγική δραστηριότητα. Η Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, η Αιτωλοακαρνανία, έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις με την ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων στα μεγάλα έργα και τις μεταφορές, να αναβαθμιστεί συνολικά ως διεθνής πολιτιστικός και τουριστικός προορισμός. 

Η μεγαλύτερη και πολυτιμότερη προίκα της Αιτωλοακαρνανίας είναι το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα που έχει. Διαθέτει πέντε φυσικές λίμνες (Τριχωνίδα, Λυσιμαχία, Αμβρακία, Οζερός, Βουλκαριά) και τρεις τεχνητές (Καστρακίου, Κρεμαστών και Στράτου), τρία μεγάλα ποτάμια (Αχελώο, Εύηνο και Μόρνο – μάλιστα μέσω των τεχνητών λιμνών Ευήνου και Μόρνου υδροδοτείται η Αττική), δύο λιμνοθάλασσες (Μεσολογγίου και Αιτωλικού), εκτεταμένη ακτογραμμή, αρκετά φυσικά λιμάνια, πλούσιους βιότοπους και βεβαίως πολλούς ορεινούς όγκους. Σε επίπεδο πολιτιστικών πόρων, η ύπαρξη έξι αρχαίων θεάτρων και συγκεκριμένα των αρχαίων θεάτρων Μακύνειας, Καλυδώνας, Νέας Πλευρώνας, Οινιαδών, Στράτου και Αμφιλοχικού Άργους, αλλά και πολλών και σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αποτελεί το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού. 

Ωστόσο, όλη αυτή η προίκα δεν έχει αξιοποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επικοινωνεί με άλλους διεθνούς σημασίας πολιτιστικούς-τουριστικούς συνδυασμούς της Δυτικής και Κεντρικής Ελλάδας και να προσελκύει τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Να επιτύχουμε αυτό που αποκαλείται «τουρισμός 365 ημερών». Απόδειξη ότι η Αιτωλοακαρνανία καταφέρνει να παίρνει μόνο το 1% του πανελλαδικού τουρισμού. Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι με την αξιοποίηση και την ανάδειξη των έξι αρχαίων θεάτρων, των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων του νομού και την παράλληλη ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον Άξονα Αγρίνιο-Θέρμο-Ναύπακτος, θα μπορούσαμε να δούμε σημαντική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας. Η «συνένωση» των διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών της Αιτωλοακαρνανίας, με την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, σε μια ενιαία διαδρομή μπορεί να αποτελέσει ένα τουριστικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Είναι μια πρόταση που την ανέδειξα στη διάρκεια της θητείας μου, η οποία ενσωματώνει και αναδεικνύει παράλληλα τη γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή, τα τοπικά προϊόντα, τη λαογραφία και ηθογραφία, τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των υποδομών, όπως ανέφερα και παραπάνω, μετατρέπουν την Αιτωλοακαρνανία σε κόμβο για τη Δυτική Ελλάδα. Χρειάζεται, ωστόσο, να γίνουν και κάποια ακόμη βήματα που έχουν μείνει στη μέση. Ώρα να δοθεί ιδιαίτερη σημασία την επόμενη περίοδο στο αναπτυξιακό τρίπολο της ευρύτερης περιοχής Αγρινίου-Μεσολογγίου-Αστακού, με συγκριτικά πλεονεκτήματα στο διαμετακομιστικό εμπόριο, με την αναγκαία αξιοποίηση του Λιμένα Πλατυγιαλίου σε συμπληρωματική σχέση με τα λιμάνια Πατρών και Ηγουμενίτσας. 

Έχει δημιουργηθεί ένα momentum για τον τόπο μας, για την προώθηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού όσον αφορά στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξή του, που θα διευρύνει το πεδίο της οικονομικής δραστηριοποίησης των πολιτών και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και ευημερία. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Για παράδειγμα, πρόσφατα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος ποδηλατικός αγώνας «L’Étape Greece by Tour de France» στην Αρχαία Ολυμπία. Γιατί όχι και στην Αιτωλοακαρνανία; Μπορούμε με συγκροτημένο σχεδιασμό να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη ενός πολιτιστικού και ποδηλατικού Άξονα που θα συνδέει την Αρχαία Ήλιδα και την Αρχαία Ολυμπία με τον Άξονα Αγρίνιο-Θέρμο-Ναύπακτος. Στην ίδια κατεύθυνση να δώσουμε έμφαση στον τουρισμό των δυτικών ακτών της Αιτωλοακαρνανίας και την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου Αστακός-Μύτικας-Πάλαιρος-Βόνιτσα.  

Κατά την κοινοβουλευτική μου θητεία, προσπάθησα να αναδείξω όλες αυτές τις προτάσεις και να συμβάλω θετικά στα κενά και τις παραλείψεις που ενδεχομένως υπάρχουν για την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Με αυτές τις σκέψεις, ζητώ από τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου, μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, και να συνεχίσουμε μαζί όσα αρχίσαμε για την Αιτωλοακαρνανία και την Ελλάδα.